Materiaal
Van boomstam tot eindproduct

Bij meubelmakerij Tromp koop je niet zomaar een kast of een tafel. De meeste meubels zijn unica en achter elk object schuilt een verhaal over het materiaal dat gebruikt is of het proces dat nodig was om het te maken.

Lees meer Lees meer

Kwaliteit
Een nieuwe duurzame bestemming

Johan: “Ik ben heel selectief. Ik gebruik bijvoorbeeld geen tropisch hardhout en bestel geen keurig afgezaagde planken bij de groothandel. Ik ga op zoek naar een bos waar bomen staan die de kwaliteit hebben die ik wil voor mijn producten. Ik laat de bomen dan kappen en samen met mijn zoon Hendrik, die een houtwerkplaats in Oldenbroek heeft, zagen we de stammen in planken.

 

Als iemand een tafel van mij koopt, kan ik precies vertellen waar het hout vandaan komt, want ik heb zelf in dat bos gelopen. Soms koop ik iets te veel bos (naar de zin van mijn boekhouder) maar het voordeel is dat het hout flink tot rust kan komen voordat ik het gebruik. Ik werk graag met iepenhout,” vertelt Johan verder. “Op Texel is dat in ruime mate verkrijgbaar. Ik vind de symboliek erachter zo mooi. De bomen hebben weer en wind doorstaan en vinden in mijn meubels een nieuwe duurzame bestemming. Ik heb het al vaker verteld, maar ook heel oud materiaal kan een mooie nieuwe bestemming krijgen. Zo heb ik van de stalen romp van een gestrand schip poten gemaakt voor een tafel met een houten blad. De harde structuur van dat gebruikte en soms geërodeerde staal past heel goed bij de vloeiende vormen van het hout.”