Duurzaam hout

Bij meubelmakerij Tromp staat duurzaamheid hoog in het vaandel als het gaat om het hout dat we gebruiken. We geven hier dan ook op onze eigen manier invulling aan.

Terug naar de roots
Om de duurzaamheid te kunnen waarborgen gaan we helemaal terug naar de roots van het hout. We kopen een kavel, een stuk bos, of reeds omgezaagde stammen. Hierna moeten stammen "wateren". Dit gebeurd door de stammen een aantal jaren in water te leggen, bijvoorbeeld een sloot. Dit proces moet plaatsvinden om minder haarscheurtjes in het hout te krijgen door de aanwezige mineralen, voedingsstoffen en zetmeel op te lossen. Tevens raken stammen hierdoor "uitgewerkt". Dit betekent dat wanneer de stammen tot planken en balken worden gezaagd, ze recht blijven. Dit proces van wateren duurt gemiddeld 2 tot 5 jaar.
Na dit wateren worden de stammen gezaagd in een autenthieke houtzagerij alwaar de stammen ook worden "opgelat" om te drogen. Na ongeveer een jaar kunnen de gezaagde platen worden "bekantrecht", waarna het hout kan worden gebruikt voor een werkstuk.

Lokaal hout
Wanneer er houtkap plaatsvind op Texel, en het hout is geschikt voor het maken van meubels, proberen we deze stammen te kopen. Op deze manier wordt een boom, die hier vele jaren zijn hoofd heeft gebogen voor de zilte wind, opnieuw gebruikt voor een werkstuk. Om bomen, waar iedere Texelaar al meerdere malen langs is gereden, op een dergelijke manier te gebruiken geeft een verhaal aan een werkstuk. Een verhaal dat is af te lezen aan het werkstuk.
Zo zijn alle eettafels in strandpaviljoen Paal 12 vervaardigt van Texels iepenhout. U bent daar dan ook van harte welkom om het resultaat, met hout van eigen bodem, te bekijken.